Despre Chlamydia pneumoniae

Chlamydophila pneumoniae este o specie de Chlamydophila, o bacterie intracelulară obligatorie care infectează oamenii și este o cauză majoră a pneumoniei. A fost cunoscut ca agentul respirator acut din Taiwan (TWAR) din numele celor două izolate originale – Taiwan (TW-183) și un izolat respirator acut, denumit AR-39. Până de curând, era cunoscută sub numele de Chlamydia pneumoniae, iar acest nume este utilizat ca alternativă în unele surse. În unele cazuri, pentru a evita confuzia, ambele nume sunt date. Această bacterie atipică cauzează frecvent faringită, bronșită, boală coronariană și pneumonie atipică în plus față de alte câteva boli posibile, inclusiv ateroscleroza. De asemenea, bacteriile ar juca un rol important în exacerbarea astmului. Acesta se găsește în aproape 60% dintre copiii cu astm bronsic cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani și există o legătură directă între importanța răspunsului imun la Chlamydia și frecvența convulsiilor.

Teste disponibile

ELISPOT

Chlamydia pneumoniae Elispot
(2x ACD/CPDA tube)

IFA, ELISA, Immunoblot

Chlamydia pneumoniae-IgA and Chlamydia pneumoniae-IgG antibodies
(1x Serum/SST tube)

PCR

Chlamydia pneumoniae-PCR in blood
(2x EDTA tube or sputum, pharyngeal secretion)

Bacterii:

Chlamydophila pneumoniae (gram-negativ, intracelular); forme cistice și aberante, biofilme

Vector / Transmisie:

Infecția din aer, de la om la om, căpușe (nu sunt evidențiate, eventual reactivate în boala Lyme). Transmiterea aerogenă (tuse) de la cai la călăreți?

Caii, koala, broaștele sunt infectate.

Simptome

Tuse, durere ușoară la nivelul gâtului, răgușeală, sinuzită, pneumonie atipică, meningoencefalită, bronliolitis obliterans, miocardită, sindromul Guillain-Barre
După infecție (4-6 săptămâni):

artrita (reactivă, nediferențiată), tendovaginită

Asocieri:

de exemplu: Morbus Alzheimer, scleroză multiplă, depresii, fibromialgie, sindrom de oboseală cronică (CFS), infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic acut (AIS), arterioscleroză, autism, Parkinsonism, artrita reumatoidă, astm.

Factori de risc:

supresia imună (copii / vârstnici)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shopping Cart
Scroll to Top