Ehrlichioza umană este o infecție care provine din căpușe, care a devenit reportabilă la Institutul de Sănătate al CDC, SUA, în 1999.
Termenul Ehrlichiosis este o denumire generală care încapsulează mai mulți agenți etiologici bruiați pe baza prezentărilor clinice similare. Aceste bacterii intracelulare obligatorii sunt distincte atât din punct de vedere epidemiologic, cât și etiologic. Cunoscuta inca din 1935, speciile Ehrlichia au fost considerate in primul rand patogeni veterinari care infectau oi, capre, cai, bovine si caini. În 1953, Neorickettsia sennetsu a fost izolată în Japonia de la prima infecție umană, totuși, identificarea următoarei tulpini umane nu a avut loc decât în 1986. În prezent, au fost identificate cinci tulpini capabile să infecteze oamenii și trei (Anaplasma phagocytophilum, Ehrlichia chaffeensis și Ehrlichia ewingii) au fost caracterizate clinic. Nici Ehrlichia canis, nici Nerorickettsia sennetsu, tulpinile umane rămase, nu au fost suficient investigate.
Teste disponibile
Ehrlichia/Anaplasma EliSpot
(2x ACD/CPDA tube)
Ehrlichia-IgM and Ehrlichia-IgG-antibodies
(1x Serum/SST tube)
Ehrlichia/Anaplasma-DNA-PCR in blood
(2x EDTA tube)
Anaplasma phagocytophilum-DNA-PCR
(out of the tick)
Bacterii:
Ehrlichia chaffeensis (Ehrlichiosis monociculară umană = HME),
Anaplasma phagocytophilum (Ehrlichiosis uman granulocitar = HGE) (gram-negativ, intracelular obligatoriu în granulocite)
Vector / Transmisie:
Ixodes ricinus, Ixodes scapularis (capusa de cerb)
animale domestice, oameni
Simptome (timp de incubare: zile până la patru săptămâni):
Debutul rapid al bolii de început cu febră, frisoane, dureri de cap și prostație, durerile de cap sunt descrise ca „arsuri ascuțite, asemănătoare cu cuțitele care apar adesea din spatele ochilor”, dureri musculare, nu dureri articulare, simptome neurologice, confuzie, erupție cutanată difuze rare, inclusiv palmele și tălpile (<10%), tromboctopenia, leucopenia, enzimele hepatice crescute
Factori de risc:
mușcăturile de căpușă, persoanele în vârstă, bolile severe (de exemplu: cancerul), supresia imună (copii).