Boala Lyme a fost denumită pentru prima dată în satul Lyme, Connecticut, SUA în 1975. Agentul spirochet al bolii Lyme a fost numit Borrelia burgdorferi. Această bacterie spirochetă este purtată de câțiva vectori de căpușe, în special de Ixodes dammini (SUA) și de Ixodes ricinus (Europa). Boala Lyme este transmisă oamenilor printr-o mușcătură de căpușe și în mai puține cazuri prin mușcături de cai.
Este o boală inflamatorie, care implică mai multe sisteme corporale și care cauzează simptome care imită alte boli. Începând cu o erupție cutanată a ochiului (aproximativ 50% din toate infecțiile), progresează până la simptome asemănătoare gripei și poate duce la artrită sau multe alte simptome. Dacă este lăsată netratată, boala Lyme poate progresa până la simptomele grave ca encefalita, cardiomegalie și inflamația pericardului și a nervilor senzorici.
Teste disponibile pentru Borrelioza Lyme
Borrelia burgdorferi Elispot:
Borrelia b. fully antigen + Borrelia b. peptide mix + LFA-1
(2x ACD/CPDA tube)
Borrelia miyamotoi Elispot
(2x ACD/CPDA tube)
ELISA and/or immunoblot:
Borrelia burgdorferi-IgM and Borrelia burgdorferi-IgG antibodies by
(1x Serum/SST tube)
NK Celule CD
CD57-Natural Killer-cells
(1x Heparin + 1x EDTA tube)
Borrelia burgdorferi-ADN-PCR în sânge, lichidul cefalorahidian, țesutul
(2 x tubul EDTA sau lichidul spinal și biopsiile tisulare)
Borrelia burgdorferi sensu lato & Borrelia miyamotoi-DNA-PCR
Bacterii:
Borrelia burgdorferi sensu lato (B.b.s.l.) cu următoarele subspecii:
SUA: Borrelia burgdorferi sensu stricto (B.b.s.), Borrelia andersonii, Borrelia americanum, B. carolinensis, B. bissettii, B. myamotoi
Europa: Borrelia afzelii, Borrelia garinii, B. spielmanii, B. valaisiana, B. lusitaniae, B. bavariensis
Asia: Borrelia japonica, B. rutdi, B. tanukii, B. sinica, B. yangtze
Vector / Transmisie:
Ixodes ricinus (Europa), Ixodes scapularis (Statele Unite ale Americii), Ixodes pacificus (SUA)
Există 3 etape ale unei infecții:
- Erupția cutanată a ochilor, gripa de vară,
- Infecții recente ale sistemului de organe (sistem nervos periferic, meningită, encefalită, articulații, inimă, ochi),
- Infecția cronică a sistemului de organe (sistemul nervos periferic, sistemul nervos central, articulațiile, mușchii, inima, ochii, urechile, pielea
Simptome (conform „Simptomelor și condițiilor medicale asociate pe harta MSIDS de șaisprezece puncte” de Dr. Richard Horowitz, Hyde Park, New York, SUA):
Fatique, oboseală, febră inexplicabilă, transpirație, frisoane sau înroșirea feței, modificări inexplicabile ale greutății, pierderea sau câștigul, pierderea părului inexplicabilă, glandele umflate, durerea gâtului, durerea testiculară (femeile) dureri de piept, disfuncții ale vezicii urinare sau ale vezicii urinare, disfuncție sexuală sau pierderea libidoului, stomac deranjat, modificări ale funcției intestinale (constipație sau diaree), durere în piept sau durere la nivelul coastelor, dificultăți de respirație, tuse, palpitații ale inimii, blocaj, orice anamneză a unui murmur de inimă sau prolaps de supapă, dureri articulare sau umflături, rigiditate articulațiilor, gât sau spate, dureri musculare sau crampe, iritații ale feței sau ale altor mușchi, dureri de cap, crampe ale gâtului, rigiditate a gâtului, sau paralizie facială (paralizie Bell), dublu, încețoșată sau flotoare ale ochilor / vederii, buzzing, zgomote ale urechilor / auzului, durere la nivelul urechii, creșterea mișcării, vertij, senzație de lumină, echilibru, dificultăți la mers, tremurături, confuzie, dificultăți de gândire, dificultăți de concentrare sau lectură, uitare, memorie slabă pe termen scurt, dezorientare: pierderea în locurile greșite, dificultate în vorbire sau scriere, modificări ale dispoziției, iritabilitate, depresie somn: prea mult sau prea puțin somn sau trezire timpurie, somn deranjat: somn prea mult sau prea puțin sau trezire precoce (continuat), simptome exagerate sau mahmureală mai rău de la alcool.
Asocieri:
de exemplu: Morbus Alzheimer, scleroză multiplă, ALS, depresie, fibromialgie, sindrom de oboseală cronică (CFS), autism, Parkinsonism, artrită reumatoidă, tulburări autoimune (de exemplu, tiroidita Hashimoto)
Factori de risc:
activități în aer liber (profesionale și hobby-uri), mușcături, mușcături de insecte, mușcături de cai