Yersinia este un gen de bacterii din familia Yersiniaceae. Speciile sale sunt bacterii gram-negative, coccobacilli, lungi de câțiva micrometri și fracțiuni de micrometru în diametru și sunt facultative anaerobe. Unii membri ai Yersinia sunt patogeni la oameni, cum ar fi Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis și Yersinia pestis. Rozătoarele sunt rezervoarele naturale ale Yersiniei, mai puțin frecvent, alte mamifere servesc drept gazde. Speciile Yersinia sunt găsite în continuare în sol și în ape.
Infecția poate apărea fie prin sânge (în cazul lui Y. pestis), fie prin alimente, ocazional prin consumul de produse alimentare (în special legume, produse lactate și carne) contaminate cu urină sau fecale infectate.
[Sursa: en.wikipedia.org]
Teste disponibile
Yersinia EliSpot
(2x ACD/CPDA tube)
Yersinia-IgA- and Yersinia-IgG-antibodies
(1x Serum/SST tube)
Yersinia-DNA-PCR
(from biopsies)
Bacterii:
Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis (gram-negativ)
Vector / Transmisie:
oral (alimente contaminate, cum ar fi produse de carne de porc neprelucrate sau nepreparate, lapte nepasteurizat, apă netratată, scaun la gură)
Simptome (zile de incubație de până la 4-7 zile):
febră, durere abdominală, diaree, erupție cutanată, dureri articulare, mialgie, faringită, vărsături, cefalee
Complicații (până la 30%):
(40-80% HLA-B27 pozitiv), Erythema nodosum, Morbus Reiter, uveită, urticarie, sindrom Guillan-Barre, anorexie
Factori de risc:
supresia imună (copii, vârstnici)